Gelişen teknoloji ile birlikte yazılım alanına merak sarılmakta ve bizde yazılım öğrenmeye nereden başlanılması ve neler yapılması gerekli sizlere bu yazımızda ” Yazılım öğrenmek, yazılımcı adayı olmak, Yazılımcı olmak isteyenlerin Üniversite Okuması Şart Mı, Yazılım proje geliştirme” gibi konularada değineceğiz. Yazımıza geçmeden önce Yazılım SABIR gerektirir.
Yazılıma Nereden Başlamalı?
“Yazılımcı olmak isteyenlerin Üniversite Okuması Şart Mı “sorumuzun cevabı şart değil yazılım sektöründe bir çok kişi üniversite okumamasına rağmen kendi çabalarıyla çok iyi yerlere gelen insanlar bulunmakta ama akademik olarak ve sektörde istenilen şartlardan olması bir çok insanların bu alanda şarttan dolayı zorlandığını da görmekteyiz.
Herkesin çok sık sorduğu sorulardan biri bu “yazılıma nereden başlamalıyım veya yazılıma nereden başlamalı” bu soruyu cevaplayan kişiler için farklılık gösterebilir. Yazılım sektörüne geçiş yapacak insanların burada en çok kararsız kaldığı noktadır. İnsanların bu sektörlere geçecekleri zaman yaşadığı sorunlarda değinmek istiyorum. İlk olarak yazılım sektörüne geçiş yapacak veya giren kişiler kendileri için bir planlama yapmaması, kendilerini aniden yükseklere götürme isteği, çizelge hazırlaması yapmaması ve en büyük sorunları ise “ben yazılım programlama dilleri öğrenmek istiyorum.” demesi fakat yazılım kelimesi kendisi gibi bir çok alanı içermektedir. Yazılım için ilk önce Algoritma Kavramını ve Akış Diyagramı Öğrenmeniz gerekli bu kavramları bir çok kaynaklardan bulabilirsiniz. Bunları okul, kurs, kitap ve internet sayfalarında bakabilirsiniz.
Kendinize Bir Alan Seçin
Yazılımın sayısızca alt dalları bulunmakta ve sizde ne yapmak istediğinizi bilin. Seçeceğiniz Alanda sektörde yapılan projelere göz atın neler öğrenmek istemeniz gerektiğini bilin.
Örneğin, Web Site’mi yapmak, Mobil Uygulamamı geliştirmek veya Windows bir program mı yapmak istiyorsunuz seçin. Tavsiyemiz ilk önce “para kazanma” kavramını bir kenara atmanız çünkü yazılıma ilk başlayan kişiler hemencecik “ilk günden para kazanacağım” deyip hemen sonradan pişman olup başlamadan kendini bu alana uygun görmemesi. Emin olun bu alana Gönlünüz olarak başlarsanız kendinizi ilerlettikten sonra alacağın işlerden emeklerinizin karşılığını rahatlıkla alacaksınız. Yeter ki Öğrenin!
Kendinizi Test Edin
Tüm Alanlarda herkesin kendi alanında en iyisi olmak için sürekli çalışması gerektiğini bilmekteyiz. Yazılım alanı tecrübe gerekli olduğu için sürekli kendinizi test etmeye çalışmalısınız. Kendimi nasıl test etmeliyim ? demiş gibisiniz ilk önce nasıl yaparım, nasıl kodlayacağınızı düşünün. Bunun içinde sürekli hatalar yapacak ve hatalarla karşılaşacaksınız sizi ilk başlarda yıldırtacaktır. Yazılımın baştan sona kadar hatalarla karşılaşmanız gerekli zaten hataları göre göre öğreneceksiniz. Yazılıma ilk başlayanlar için küçük projeler yapın.
Örnek; Hesap Makinesi Yapma, üçgen alan hesaplama, Boy-kitle indeksi
Yazılım Dilleri Nelerdir ve Alanları ?
Programlama dillerinin biriyle yapacağınız çalışma çoğu zaman bir başka programlama diliyle de çalışır. Bunun nedeni ise programlama dilleri kendilerine özel platformlar için geliştirdikleri kütüphanelere sahip olmasıdır. Kısaca programlama dillerinden birini öğrendiğinizde başka bir programlama diline geçtiğinizde aynı kodları yazarak programınızı çalıştırabilirsiniz.
Web Yazılımcı Olmak İsteyenler Nerden Başlamalı
Web site tasarlamak mı istiyorsunuz ? Cevabımız ilk önce rahat olun. Size bu iş için başlangıç olarak bir Not Defteri işinizi rahat götürecek. Şimdi ise web tasarım/geliştirme yapmanız için öğrenmeniz gereken diller ; HTML, CSS, JAVASCRİPT, PHP ve BOOTSTRAP size bu diller fazla gelmiş olabilir ama gözünüz korkmasın yeter ki isteyin. İlk önce öğrenmeniz gerekecek dil, öğrenmesi rahat ve kolay olan HTML dilidir. Açılımı “Hypertext Markup Language” yani Hiper Metin İşaretleme Dili denilmektedir.
Eğer siz bu dili öğrenmezseniz web yazılım alanında diğer ki dilleri öğrenmenizde sorunlar çıkaracaktır. HTML dilini öğrendikten sonra arkasından CSS dilini öğrenmeye başlayın ve bir kaç tane küçük proje yapmaya başlayın. Neden CSS? derseniz eğer çünkü bu dil web sitenizin görselliği ve web tasarımınızı istediğiniz gibi inşa etmenizi sağlamasıdır. HTML ve CSS dillerini öğrendikten sonra ise sırasıyla bu dilleri öğrenmeye başlayarak kendi çapınızda projeler yapmaya başlayın. Editör kullanımınız için gerekli uygulama size paragrafın başında belirttiğim gibi Not Defteri veya Notepad++ Kullanabilirsiniz.
Mobil Programlama Yapmak İsteyenler Nerden Başlamalı ve İzleyeceği Yol
Mobil uygulama için karışık bir yol izlenmekte bunun nedeni Mobil programlama temelinde JAVA bulunmakta. Bu dil diğer yazılım dilleri arasında öğrenilecek en zaman alıcı programlama dillerinden birisidir. Demek isteriz eğer Mobil Programlamaya giriş yapmak istiyorsanız ilk önce JAVA dilini öğrenin . Bu dili öğrenmeden kendinize eziyet çekeceksiniz. Bu alanda “hemen para kazanmak istiyorum” düşüncesini unutun. Neden Mi? çünkü sizin bu dili öğrenip daha sonra küçük küçük projeler üretmeniz lazım. Eğer ki kendinizi bu sektörde geliştirmek istiyorsanız bu iş için zamanınızı fazla vermeniz gerekli. Bu işler sizin düşündüğünüz gibi kolaydan olmuyor.
Windows Programlama Yapmak İsteyenler Nerden Başlamalı ve İzleyeceği Yol
Eğer ben Bilgisayar’da Windows Uygulamalar yapmak istiyorum derseniz Web programlama diline göre belirli algoritmaların bulunması ve insanların bu algoritmayı öğrenmede çekinmesidir. Siz Windows uygulaması yapacaksanız ilk önce C# dilini öğrenmelisiniz. Çünkü Bu Dili Microsoft geliştirmekte ve her geçen gün gelişerek yeni eklentiler getirmektedir. Bu sizin için öğrenmeniz gereklidir. Şimdi ise C# ile neler yapabilirsiniz; Oyun, Uygulama, Tarayıcı
Bu Dil için Microsoft Visual Studio gereklidir. Ayrıcı Microsoft Visual Studio ile bir çok yazılım dillerini Desteklemektedir.
Tavsiye Yazılım Dilleri ? Ne işe yarar
– PHP
PHP, kullanım alanları bir çok projeler için bu dil kullanışlıdır. bu dil sunucu taraflı olduğu için arka tarafta neler olacağını belirtir.
Bu dil sizi (Back End Developer) yapar. Bu kavram ne derseniz web geliştiriciler için 3 alan bulunmakta
*Back End Developer (Arka plan geliştirici) PHP
*Front End Developer(Ön plan geliştirici ) HTML,CSS
*Full Stack Developer(Her iki işi birden yapan ) HTML , CSS, PHP
yazığımız bu diller bir kaçı sadece
– Python
Python, büyük çaplı kullanım opsiyonu sağlamaktadır. Sektör’de uzun yıllardan beri kullanılan ve son yıllarda en popüler 10 Uygulama arasında yer almaktadır. Python Windows, Linux ve MAC işletim sistemlerinde kullanılmakladır.
Bu yazılım dili ile ne yapabilirim derseniz ?
Yapay Zeka, Data Analisti, Siber Güvenlik Uzmanı, Sistem Yöneticisi, Veri Uzmanı gibi alanlarda iş bulabilirsiniz. bunun için Python Dilini sürekli çalışıp proje geliştirmeniz gerekmektedir.
Yazımızın Sonuna Geldik…
Kafanıza takılan soruları yorum kısmında belirtebilirsiniz.
Umarız Makalemiz Sizin için Faydalı olmuştur. Kendinize iyi bakın.
Bilgisayar Hızlandırmak için neler yapılmalı
Yorum ekle