Teknoupdates okuyucuları bugün sizlere sanal gerçeklik hakkındaki bilgileri siz okuyuculara sunacağız.
Sanal gerçeklik olduğumuz ortamın dışında farklı bir ortamda olduğunuzu hissettiren bir elektronik bir cihazdır.
İlk sanal gerçeklik 1929 yılında Edward Link tarafından yapılan bir uçak simülasyonuydu bu buluşla birlikte sanal gerçekliği başlattı.1962 yılında Morton Heilig; Sensorama adlı cihazı çıkardı bu cihaz koklama, işitme ve dokunma duyularını etkiliyordu ve Ivan Sutherland 1968 yılında ilk sanal gerçeklik gözlüğünü üretti.
Sanal gerçeklik 3 farklı yapısı bulunmaktadır.
Bilgisayar tabanlı sanal gerçeklikte veri kaynağınız bilgisayardır ve kablo ile bilgisayara bağlanılarak kullanılır.
Mobil tabanlı sanal gerçeklikte kablo yoktur akıllı telefonu sanal gerçeklik gözlüğüne takılır ve kullanılır.
Sanal gerçeklik oyun, eğitim, sağlık, savunma sanayi, turizm, endüstri gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Sanal gerçeklik üreten bazı markalar; Oculus rift, Samsung Gear VR, HTC Vive, Playstation VR.
Oculus rift
2016 çeyreğinde piyasalara çıkmıştır. Cihazda kulaklık bulunmamaktadır. İnsan gözünün görüşünü taklit edebilen iki adet 7inc’lik LDC sahip. Oculus rift’in ağırlığı kontrol ünitesi hariç 370 gramdır. Oculus rift’te HDMI ve DVI çıkış partalları bulunmakta.
Samsung Gear VR
27 Kasım 2015 tarihinde piyasalara çıkmıştır. Samsung Gear VR sanal gerçeklik gözlüğü; Galaxy S7, Galaxy Note S7 Edge, Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge ve S6 Edge ile uyumlu olarak çalışabiliyor. Başlıkta ses yükseltme ve ses kısma bir touchpad bulunmakta.
HTC Vive
5 Nisan 2016 yılında piyasalara çıkmıştır. HTC Vive 90 hz yenileme hızı sahiptir. Çift ekranlıdır ve ekran başına 1080×1200 çözünürlüğe sahiptir. Cihazda 70’ten fazla sensör vardır.
Playstation VR
13 Ekim 2016 yılında piyasalara çıkmıştır. Playstation VR özel OLED ekranıyla 120 fps’lik bir görüntüye ulaşabilmekte. Kulaklığın özel 3D ses teknolojisiyle sesin yönünü rahatlıklar saplıya biliyorsunuz ve yanında arkadaşlarınızla konuşmanız için dâhili mikrofon bulunmakta.
Yorum ekle