Ana sayfa » STARLINK UYDULARI NEDİR? AMACI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Haber İnternet Teknoloji

STARLINK UYDULARI NEDİR? AMACI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

starlink_uyduları_nedir_amaci_turkiye_elon_musk

Sevgili Teknoupdates okuyucuları, teknoloji ve gündem haberlerini yakından takip ediyorsanız bu içeriğimiz tam sizlere göre. Teknoloji severlerimiz haydi bu yazıya. Peki bu tüm dünyanın konuştuğu Elon Musk’ın yeni projelerinden olan Starlink uyduları nedir?

Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. SpaceX firması ayrıca bazı uydularını keşifler ve bilim amaçlı kullanmakla birlikte bazı uydularını ise ordulara satmayı da planlamaktadır.

STARLINK’IN AMACI NEDİR?

SpaceX’in genel vizyon ve misyonuyla yola çıkılarak hızlı ve düşük maliyetli interneti bizlere sunmayı planlamaktadır.

Bilgi alışverişi okyanusun dibinden geçen fiberoptik kablolar ile sağlanmaktadır. Bunların gecikme hızı ise 62.7ms’dir. aynı görevi gören diğer bi bilgi aktarım kanalı olan uydularda gecikme hızı ise 240ms’dir. Bu en yavaşıdır. Bilgi aktarımında hız hayati önem taşımaktadır. Örneğin borsadaki ms gecikme hayati önem taşımaktadır. Starlink’te ise nu gecikme oranı dünyaya yakınlığı münasebetiyle minimumdur.(25-35 ms olması planlanmaktadır.)

SAYILARLA STARLINK

Dünyanın toplam 1957’den(ilk uydunun fırlatılma yılı) bu yana 9447 adet uydusu bulunmaktadır. Emekliye ayrılmış uydular çıkarıldığında aktif uydu sayısı ise 2000 civarındadır. Bunların beşte biri ise 2019’dan bu yana salınan Starlink uydularıdır. Ayrıca yine bu aydan itibaren her iki haftada bir gerçekleştirilecek fırlatmalarda, fırlatma başına 60’dan fazla uydunun yerleştirilmesi planlanmaktadır. Toplamda ise 2020’lerin ortalarında 12.000 uydu konuşlandırılarak, ardından toplam uydu sayısının 42.000’e çıkarılması planlanmaktadır.

STARLINK VE DEZAVANTAJLARI

NASA’nın New Horizons projesinde çalışan astrofizikçi Simon Porter ise Elon Musk’ı ‘cenneti kirleten adam’ diye niteledi. -Bunun üstüne Elon Musk ışık kirliliğini azaltmak için ışık yalıtımı sağlayan diğer uydulara nazaran daha karanlık uydu yaptı.-

Şili’deki Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi’nde görev yapan astronom Clarae Martinez-Vazquez, Starlink uydularının karanlık enerji araştırması için kullandığı oldukça hassas kamerasını (DECam) ciddi şekilde etkilediğini duyurdu.

Martinez-Vazquez, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Şoktayım!! Çok sayıda Starlink uydusu bu gece göklerimizden geçti. DECam kameramız 19 tanesinden ağır şekilde etkilendi! Starlink uydularının treni beş dakikadan fazla sürdü! Üzücü olmanın ötesinde bu hiç hoş değil!” ifadelerini kullandı.

 

Bu dezavantajların yanı sıra eğer bu proje başarı ile tamamlanırsa bilgi alışverişi hızında yeni bir çağ açılacak denilebilir.

Elif Sude Akçay

2000 yılında Erzurum'da doğan Elif Sude Akçay İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bilgisayar mühendisliğinde aktif eğitim görmektedir. Teknoloji, yazılım, gündem ve telefon alanları hakkında okumayı konuşmayı araştırmayı ve yazmayı seviyor.

Yorum ekle

Yorum Yazmak için buraya tıklayın